Kärt barn har många namn

Egentligen kan man kalla den här bloggen Ketchupeffekten, för ibland kommer ingenting och så en dag så kommer det massor.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

30nånting tvåbarnsmamma till Barnet (2010) och Bebisen (2013). Jobbar med kommunikation och gillar Berlin och att bada. Bland annat. Finns på Twitter och Instagram @annarosv

onsdag, november 01, 2006

fel fel fel

I går visade Uppdrag granskning ett reportage av Janne Josefsson som visade att nordiska företag handlar med indiska fabriker som använder sig av barnarbete och framställningar av produkter som är farliga både för miljön och för arbetarna. Jag såg delar av programmet.
I dag fick jag ett pressmedelande från Jysk, som var fabrikens största uppköpare, att de helt slutar köpa varor från företaget i programmet.
Jag kan inte tycka annat än att det egentligen är helt fel. Det enda som händer efter att Uppdrag granskning visat sitt program är att Jysk (och säkert flera andra nordiska företag) avslutar sina avtal med fabriken, vilket i sin tur leder till att massvis med indier blir utan jobb och blir ännu fattigare.
Jysk (och de andra företagen) vill ha billiga varor, eftersom vi konsumenter vill ha billiga varor. Om de i stället för att bara bryta avtalet skulle börja ställa krav på leverantörerna om rättvisa löner, regler och att barn inte får arbeta i fabrikerna så kommer inköpspriset bli högre och vi kommer inte handla produkterna. Det enda som Jysk (och de andra företag) gör nu är att avsäga sig leverantören för att på så sätt rentvå sig, men samtidigt kommer de att sluta nya avtal med andra fabriker som kommer att erbjuda lika bra priser – men till vilket pris.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilket bra inlägg!

4:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home